11 Tips Percutian ke Tokyo Jepun 7 hari 6 malam

Kami acah-acah backpack ke negara matahari terbit pula kalini. Semua sendiri dari pembelian tiket flight, penginapan, pengangkutan & itinerari semua kami buat sendiri. Melalui pembacaan di google & group facebook banyak membantu persediaan kami ke Tokyo Jepun. Ramai yang tanya tips percutian ke Tokyo Jepun baru-baru ni. Izinkan mira berkongsi ya & harap membantu percutian anda ke Jepun khususnya Tokyo!

Percutian ke Tokyo Jepun ni ada pertambahan ahli First time bawa Afya naik kapal terbang nervous jugeee… Dulu anak sorang. Kalinih 2 anak huhu… Hehehe alhamdulillah kami berempat (Zyzool, Mira, Ayra 4 tahun & Afya 7 bulan) berjaya redah kasi pecah tumit kaki di bandaraya Tokyo Jepun selama 7 hari 6 malam! (serius tak cukup hahaha)

Berikut mira senaraikan sebahagian PERBELANJAAN kami untuk Tokyo, Jepun 2017.

Flight Ticket : Return Ticket RM703 seorang kecuali Afya (Infant) RM250
Penginapan : RM1055.30 (7 hari 6 malam) Purata RM175.88 per night
Pengangkutan : ¥7,500 (~RM281) seorang (Ayra free)
Travel Insurance : RM97.50 satu family
Tokyo Disneyland + Tokyo Disneysea : Dewasa ¥13,200 (~RM494) Kanak-kanak ¥8,600 (~RM323)
Sanrio Puroland : RM73 seorang
Fujiko F. Fujio Museum : Dewasa ¥1,000 (~RM38) Kanak-kanak ¥500 (~RM19)
Tokyo Tower + One Piece : Dewasa ¥2,900 (~RM108) Kanak-kanak ¥900 (~RM34)

Semua tiket Ayra berbayar kali ni sebab dah 4 tahun huhuhu mohon bertabah ayah #zyzooljanganbotakpliss.

Manakala tiket Afya masih free kecuali tiket kapal terbang hihi

SaveSave

Tips Percutian ke Tokyo Jepun

 

Tak perlu mohon visa untuk ke Jepun tapi dalam kapal terbang pramugari/ra akan edarkan DISEMBARKATION CARD & CUSTOMS DECLARATION pada setiap pelancong untuk Visa on Arrival. Tulis dengan lengkap supaya tiada keraguan hohoho..

Internet mira beli siap-siap simkad Hello 1010. Kami beli yang 5GB 7 Days. Coverage terbaik dan untuk mira yang heavy user internet nih hihihi 5GB memang cukup. Actually siap beli extra risau tak cukup tapi sepanjang 7 hari tu 3GB je guna rupanya. So ada 1 simkad tak gune lagi nih.. hohoho.. Kat dalam kapal terbang sebelum mendarat Zyzool dah siap-siap masukkan simkad Hello 1010. So touch down DISABLE kan Airplane Mode so kat airport dah boleh dapat signal terus. hehe ouh jangan lupa ON kan DATA ROAMING. Kat tempat kami tinggal ada FREE WIFI. Di Haneda Airport pon ada FREE WIFI. Kat certain train station pon ada FREE WIFI termasuk dalam train.

Sebelum ke Jepun cuak jugak kot-kot kad debit/kredit tak diterima di sana sebab pernah baca negara jepun ni cash oriented society dan tak terima kad lebih-lebih lagi ada kes pelancong tipu kad kredit mereka di sana. Tukar cash pulak ciput jer (yeke?).. But don’t worry Alhamdulillah kesemua tempat mostly memang accept credit card waima kiosk kecik jual mainan, jajan dan ais krim pon. Sebelum melancong confirmkan kad debit anda boleh digunakan di luar negara.

Kat sana kami naik train je. Boleh beli tiket untuk setiap perjalanan atau lagi mudah terus beli kad Pasmo/Suica. Pasmo & Suica nih macam Touch & Go la kat Malaysia. Dua-dua sama je IC Card cuma nama je lain sebab syarikat lain-lain. Hasil pembacaan & research dari mereka yang pernah ke jepun maka kami memilih kad Pasmo sebab?? Sebab kalau pulangkan balik kad Pasmo dapat duit baki dalam kad + 500 yen deposit. (tapi tak pulangkan pon sebab nak buat kenangan + valid 10 years.. hehe) Manakala kalau kad Suica ada cas return fee jika duit baki dalam kad melebihi 220 yen. Jelas tak?? huhu Tapi kalau tanya mira, PASMO or SUICA? Mira akan pilih SUICA.. sebab?? rahsia hehehe.. Kalau korang memang nak pergi banyak tempat dalam 1 hari boleh ambil day pass. Yang ni hanya untuk pelancong (kitalah pelancong tu hihi). Ada 24h, 48h, 72h ikut kesesuaian la korang nak pilih yang mana. Tunjukkan passport anda ya. Gunakan tiket pas ni di laluan Tokyo Metro dan Toei Subway. Selain dari laluan ni guna Pasmo/Suica.

pasmo kad

Yang nih serius kena booked awal. Kalau makin lambat korang booked makin mahal la atau dapat bilik yang tak bape best atau jauh dari attraction.. hehehe nasib… Ok ni ada satu apps search engine untuk hotel yang best mira nak share dengan korang. Korang bolehlah install apps HotelsCombined.com untuk cari tempat tinggal yang sesuai dengan anggaran bajet korang. Just pilih je range price per night dan HotelsCombined akan senaraikan hotel yang bersesuaian. Pilih hotel pilihan anda dan HotelsCombinedbanding harga dari Booking, Expedia, Agoda dll. Mudah bukan? Kami booked awal 3 bulan sebelum.. 2 malam pertama Zyzool booked melalui  airbnb di area Arakawa-ku. 4 malam terakhir pula kami stay area Tokyo Skytree dengan hanya RM160 semalam. Siap boleh masak, basuh baju, dan ada bath tub lagik.. hihi best-best

Jangan lupa untuk download sesiap MAPS.ME atau google maps apps dan pointkan tempat-tempat bakal korang pergi atau download mana-mana map apps yang korang suka…Install juga apps NAVITIME for Japan Travel untuk check train semasa yang korang akan naik. Alhamdulillah memang mudah dan sentiasa di jalan yang benar. hehe. Kalau nak tengok HYPERDIA.com pon boleh juga.. terpulang pada korang yang mana selesa. Kalau pergi ke Tokyo Disneyland/ Tokyo Disneysea bolehlah install apps TDR Alert (IOS) agar memudahkan perjalanan anda dalam taman tema tersebut.

Lindungilah perjalanan anda dengan travel insurance. hihi.. Yang ni Zyzool belikan travel insurance AXA Smart Traveller VIP. RM97.50 cover untuk kami berempat. Nih pakej untuk 1 family. Insuran ini meliputi trip cancellation, travel delay, missed departure, lost luggage dll. So boleh travel with peace of mind

Actually percutian kali ni memang fokus untuk Ayra. Dulu dia kecik masa pergi Korea, Indonesia & Hong Kong so tak berapa faham.. Tengok gambar, barulah senyum-senyum tanya nih masa Ayra kecik ya ummi? hihi di Hong Kong Disneyland dia ingat tapi terkejut sebab tak sangka jumpa Mickey Mouse dan Sofia the First depan-depan tu yang muka ambil gambar muka macam tak percaya.. hahaha

Pada mulanya nak pilih salah satu je tapi memandang Tokyo Disneysea hanya ada di Jepun sahaja manakala permainan kanak-kanak banyak di Tokyo Disneyland maka terpaksalah kami kerja keras untuk masuk kedua-dua taman tema tersebut. hohohoho.. #zyzoolmohontabah . Tiket nih boleh beli kat main entrance tapi kami nak secure tiket confirm dapat so beli kat Disney Store area Shibuya. Beli terus 2 day pass. Kena pilih siap-siap hari pertama dan kedua dan haruslah berturut. Kami pilih Disneysea hari pertama diikuti Disneyland. Makanan boleh bawa masuk just inform HALAL FOOD kat staff yang check tu. Untuk Ayra kami dah siap pakaikan costume Snow White di Disneysea & Princess Belle from Beauty & the Beast di Disneyland.. Untuk dewasa boleh pakai costumepada hari yang ditetapkan musim Halloween. Dan costume tu haruslah tema disney character. Selain dari hari tersebut orang dewasa TAK BOLEH pakai costume dalam Tokyo Disney Resort kecuali kanak-kanak. Time kami pergi tu jatuh pada hari yang boleh pakai costume so jumpe la pakcik pakai outfit Donald Duck, makcik pakai baju Evil Queen (mak tiri Snow White) siap makeup garang & masuk karektar dan banyak la lagi karektar seperti Rapunzel, Aurora Sleeping Beauty, Elena of Avalor pon adoo

Tips: Masuk je Tokyo Disneyland/Disneysea minta suami lari ke permainan yang FAST PASS.

Ayra nak sangat jumpe Hello Kitty so kami decide ke Sanrio Puroland. Tiket ni boleh beli di main entrance. Tapi saja mira nak try beli melalui Klook.com. Harga jauh lebih murah pulak tu. Hanya RM73 seorang berbanding beli di entrance 3,800 yen. Just printemail yang Klook.com send untuk tiket masuk. Tiada makanan halal. Kami bawak instant bubur. Just tuangkan air panas dan siap dimakan.. Air panas ada di Baby Room. Kalau datang masa bulan birthday, boleh dapat kad gantung kat leher untuk kumpulkan stikerdari staf-staf di situ. Kalau cukup mana2 kolum boleh dapat hadiah-hadiah misteri.

Tips: Naik tingkat 2F dulu untuk berjumpe dengan Hello Kitty di Lady Kitty House

Fujiko F Fujio Museum

Yang ni kalau peminat Doraemon kena pergi nih. Kamilah tu hihi. Tiket tak jual kat entrance. Kena beli siap-siap kat mana-mana kedai Lawson di Jepun. Ada mesin untuk beli tiket Doraemon ni just minta staff Lawson untuk bantu belikan tiket Doraemon tu. Ada 4 waktu pilihan tiket iaitu pukul 10 pagi, 12 tengahari, 2 petang atau 4 petang. Dan kena masuk paling lambat dalam setengah jam waktu reserve tiket tu. Contoh 10 pagi paling lewat masuk 10:30 pagi.

Tips: Kalau masuk sini pergi tingkat 2 (People’s Plaza) dulu tengok cerita Doraemon sebab awal pagi tak ramai orang.

One PieceMemandangkan ada peminat One Piece so kite beli tiket pakej terus. Hehe.. Boleh beli di main entrance dan terpulang lah pada korang nak naik Tokyo tower dulu atau layan One Piece dulu. Tak kisah.

Tips: Kumpulkan kesemua stamp dalam One Piece Museum sebanyak 11 stamp dan korang bakal dapat hadiah misteri.

Ok yang ni kalau korang nampak kedai tu TAX FREE jangan lupa bagi passport korang kat kaunter pembayaran. So tak perlu bayar cukai 8% tu dan mereka akan klip dan cop resit barang tanpa cukai yang korang beli tu di passport. Mostly masa nak bayar mereka tanya dulu korang nak tax free ya? Contoh kat Disney Store di kaunter pembayaran dia mintak passport mira dan terus buat record of purchase barang yang tax free tu. Manakala di Sanrio Purolandkorang kena pergi tingkat atas ke kaunter Tax Free untuk tuntut balik duit cukai tu.

Kalau nak membuang nih toilet kotor & takde pili air pon tak best kan hehe.. Don’t worry tandas di jepun ada automatik cebuk & pengering. hehehe.. Super Toilet ni ada yang siap hangatkan kerusi toilet tu lagik. hehe just tekan je gambar kat control panel tepi toilet tu untuk membersihkan pape yang patut hehe. Kalau anda ada baby, boleh masuk toilet yang ada baby rest. Just letakkan baby di baby rest dan selesaikan urusan anda.. hehehe..

Toilet Tokyo Japan

Kat area Shibuya ada masjid Tokyo Camii. Di Disneyland boleh tanya kat Guest Information nanti staff kat situ bagi bilik untuk solat. Kat Sanrio Puroland kami solat di tingkat 2 menghala ke lift.. kawasan tu kosong dan area staff. Di Fujiko F. Museum kami solat dalam baby room. Malam di bilik memasing! 😊

Prayer Room Tokyo Disneyland

Kebetulan Zyzool ada snap kita solat kat Sanrio Puroland. Ni dekat dengan kawasan staff tingkat 2F

Jangan lupa solat di mana saja anda berada.

Semoga dimurahkan rezeki untuk melihat keindahan negara orang.

Buat masa ni dulu eh, Tokyo sendiri besar hihihi nanti mira update details setiap tempat kami pergi & more gambar di blog Zyzool Mira Travel ini ya!

Youtube Channel: Zyzool Mira

Akhir kata, “hujan emas di negeri orang..

Hope serba sikit membantu korang semua!

Untuk full itinerary boleh tinggalkan email korang di ruang comment kat bawah ya 🙂

Semoga bermanfaat 🙂

>

This Post Has 68 Comments

  1. Nice trip… Share itenerary Please…. Tqvm…

    1. Thank you!! Bagi email ya dear 🙂

    1. Waalaikumussalam.. Boleh nanti mira bagi link kat email ya 🙂

    1. NO worries 🙂 nanti mira link kat email ya! Sorry lambat!!

    1. Ok dear!! Maaf lambat ya 🙂

  2. Nice vacation !!! Mhon share ity yer 😀

    1. Thank you!! Bagi email ya dear 🙂

  3. Salam, hai mira..
    Menarik nak pegi sana especially yg related ngn one piece. hihi..boleh minta sendkan full initerary ke emel non.kaoru91@gmail.com . TQSM

    1. Waalaikumussalam Kaoru..
      Peminat One Piece ya? Boleh nanti mira bagi link kat email ya!! Sorry lambat ya!

    1. hai miss 🙂 boleh tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni miss dan pilh itinerary tokyo ya 🙂

    1. hai miss 🙂 boleh tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni miss dan pilh itinerary tokyo ya 🙂

    1. salam mahathir 🙂 boleh tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni dan pilih itinerary tokyo ya 🙂

    1. Waalaikumussalam..
      Thank you!!
      Boleh tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni dan pilih itinerary tokyo ya 🙂

  4. please share full itinerary please..

  5. Waahhh best nye. Nak full iti,boleh? tq in advance.

  6. Full itinerary please sis. Tq

  7. Nak full itenerary please…tq

  8. As salam. Share full itenery please tq

  9. Blh share full itinerary..
    Tq 😉😉

  10. Boleh share itinerary..

    Thanks..

    1. Waalaikumussalam… Tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni miss dan pilh itinerary tokyo ya 🙂

    1. Waalaikumussalam farah 🙂 kalau belum dapat boleh tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni miss dan pilh itinerary tokyo ya 🙂

  11. Boleh share itinerary. Thanks in advance

    1. Tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni miss dan pilh itinerary tokyo ya 🙂

    1. dah dapat tak kat email? kalau belum boleh tekan drop down menu cotegories kat atas blog ni miss dan pilh itinerary tokyo ya 🙂

  12. interesting!itenarary please☺️☺️..dirarosli88@yahoo.com

  13. boleh share initeri dan tips2 yg bagus??sbb 1st time nk bercuti luar negara.dan sgala kos yg perlu spend.tq

        1. Okey nanti saya emailkan itinerary 😊

  14. Salam sis, boleh share nama tempat penginapan dan itinerary.

    1. Waalaikumussalam kami stay di The Skytree North sis 😊.. itinerary tokyo japan ada di post cuma nanti saya edit sedikit ada penambahan maklumat 😊

  15. Asalamualaikum. Good one. Bleh share itinerary x? And accommodations book mlalui apps mne ? Email kat hafeza.ah@gmail.com.

    Thank you

Leave a Reply

Close Menu