Baby Carrier for Travel

Mira suke pakai baby carrier masa travel!!

Since ada few kawan yang message tanya pasal baby carrier yang mira pakai so mira share ya.

Awal-awal dulu mira tak tau sangat ada baby carrier yang tak elok for babies. Mak muda la katakan hehehe. So mak muda ni pon google la sebab time tu Ayra dah 4 months dan ummi tak larat nak dukung huaaaa… so google punya google baru tahu baby carrier ni ada crotch carrier (CC) & soft structured carrier (SSC) (ada banyak baby carrier lagi contoh wrap, ring sling, pouch & mei tai) Tapi mira nak yang senang buckle up je.

Crotch carrier ni kaki baby akan tergantung bila kita pakai dia.. So boleh effect perkembangan pinggul mereka.. Ada juga bayi yang mengalami hip dysplasia kesan dari penggunaan crotch carrier ni.. Mohon dijauhkan. Untuk info lebih lanjut boleh google eh..

Manakala SSC pula carrier yg seakan baby duduk.. Berbentuk M. So baby relaks dan tak penat serta tak tergantung. Nanti rujuk gambar eh.. hoho

So melalui pembacaan & penyelidikan (chewah haha) maka SSC adalah yang terbaik jadi mira pon decide beli SSC. Antara SSC yang terdapat di Malaysia adalah Ergobaby, Boba, Snuggybaby, Jumpsac dan banyak lagi lah kot. Time beli dulu ada bajet for boba so mira beli boba 4g untuk Ayra.

Bagi mira berbaloi sangat mira beli boba 4g tu. Coz dari Ayra kecik sampai Ayra 3 tahun pon mira still guna. Ayra akan mudah je tertido bila kita peluk dia dalam boba 4g. Lagi-lagi kalau sejuk memang nyenyak dalam boba tu.. Antara tempat yang mira guna baby carrier boba 4g semasa travel

Kota Kinabalu, Sabah – Ayra 5 bulan (2014)

Seoul, Korea – Ayra 1 tahun 6 bulan (2015)

Bandung, Indonesia – Ayra 1 tahun 9 bulan (2015)

Hong Kong – Ayra 2 tahun 8 bulan (2016)

*pastu ngandung stop cuti-cuti jap hehehe

Now guna kat Afya pula dia pon suka duduk dalam tu hehe

Boba 4g atau Ergobaby 360?

Alhamdulillah kali ni ada rezeki sikit dapatlah merasa Ergo 360 pula yeay!!! Baru try untuk jalan-jalan sekitar belum lagi bawak for travel jauh.. Tapi yang bestnya Ergo 360 ni baby boleh pandang depan. Big yeay!!! Actually mostly carrier memang tak galakkan baby pandang depan sebab nanti akan tergantung. Tapi Ergo 360 ni dia design sesuai untuk baby pandang depan & baby seakan duduk.. yeay!!! Tapi awas jangan biarkan baby tidur hadap depan ya (forward facing)

Afya ni memang berbeza dengan kakak dia Ayra hehe pakai baby carrier susah pula nak tido. Dia lagi suke explore sekeliling & hisap-hisap kat strap bahu kita tu. Tapi kadang dah boring tido jugak.

Jadi Afya ni sangat teruja bila mira pakaikan dia Ergo 360 mengadap depan. Ada sleeping hood sama dengan boba 4g tapi lebih nipis dan material senang lap. Berbanding boba material agak tebal kalau kat tempat sejuk boba 4g ni memang nyaman je baby tido dalam tu. Kalau tak berpeluh bak hang hehe

Material boba 4g pula senang tangkap habuk kena beli roller yang cabut habuk tu untuk kurangkan kelihatan habuk.. maybe sebab warna hitam kot.

Manaka ergo 360 nih tak nampak pulak habuknya taktau la kot sebab mira pilih warna biru

Mira suke sangat babywearing masa travel coz baby akan rasa comfy sebab kita dakap dia & baby akan dengar degupan jantung kita plus boleh kuruskan badan heh?

Semoga Bermanfaat!
Happy Babywearing!

Update : Mira ada share Tips bawa anak di Tokyo, Jepun dan menggunakan baby carrier ERGOBABY ke Tokyo, Jepun. Boleh baca disini ya!

Klik di sini!

Leave a Reply

Close Menu